torsdag den 29. maj 2014

Plante-emne i indskolingen

Vi er godt i gang med planteemnet i inddkolingen. Vi har tidligere set time-lapse film at planter der gror, plantet pralbønner og nu har vi også sået morgenfruer


Da eleverne havde sået frøene, kunne de andre ikke se hvor der var sået noget. Så for ikke at så oven i hinanden lagde de en række af ukrudtsplanter ovenpå. Så dem der ikke lige havde hørt hvad de skulle, kunne se hvad de andre gjorde, og så i en række ved siden af. 

Derudover har vi også været i gang med at finde blomster og blade på skolens område. Eleverne fik til opgave at finde 5 forskellige blomster og 5 forskellige blade. Nu når det var svært at afgrænse aktiviteten til et bestemt område, kom de i små grupper og fik et æggeur. Når æggeuret ringede skulle de komme tilbage. 

Det blæste ret meget og var også lidt koldt. En enkel fik revet sine gamacher i stykker, men trods det var humøret højt. Eleverne løb rundt mellem alle buske og træer i skolen, og råbte "jeg har fundet en mere!" "Kom! Skynd jer her over!" Og "Der er 5 minutter tilbage!" 
Alle elever var meget engagerede i den konkrete opgave, som de havde fået  10 minutter til. Det tog selvfølgelig lidt længere tid, med først at få sko og overtøj på, samt af igen da vi kom ind.

Men så var det tid til at presse blomsterne. 
Eleverne fordelte plsnterne imellem sig, og lagde dem i en avis side med navn på.



Nogle blev også lige lidt kreative, og stod pludselig på bordet og trampede rundt på avisen. Jeg skyndte mig lige at tage et billede, inden jeg fik stoppet det igen - for det ville nok være lidt for spændende at have hele klassen til at danse rundt på bordene :)

tirsdag den 27. maj 2014

Jack Sparrow og elevers finurlige udsagn

I dag havde vi besøg af sundhedsplejen i 1. klasse. Vi snakkede om bakterier, og en elev spørger pludselig lidt halv filosofisk: "Hvor kom de første bakterier fra?". Sundhedsplejersken kigger rundt i klassen og spørger, om der er nogle, der kan svare på det. En anden elev skyder hånden i vejet, og da han får ordet, siger han højt og sikkert "Jack Sparrow!" og virker yderst tilfreds med sit svar.

Jeg står først lidt som et spørgsmålstegn, men kan ikke lade være med at grine over sådan et finurligt svar. Hvad pokker mon de små hoveder tænker på nogle gange?


mandag den 26. maj 2014

Decimalkrig

Jeg har lavet nogle spillekort med decimaltal, som kan bruges til forskellige slags spil - Fx Decimalkrig.
Spillet er lige som almindelig krig, men med decimaltal.

Med disse kort, øver eleverne sig i

  • Positionssytemet, herunder:
  • Begreberne Enere, Tiere, Tiende-dele, Hundrede-dele
  • Genkende og aflæse tallene korrekt
Klik på nedenstående billede, for at få en gratis printklar version af spillet. Eller klik HER









Ugeskemarevolutionen 6 uger senere

Ugeskemaerne kører der ud af. Eleverne i 2. klasse er VILDE med det nu når dansk også er med i ugeskemaet.
Jeg startede ugeskemaet op med mit matematikfag alene, hvor eleverne kunne vælge mellem forskellige aktiviteter: bogen, ekstra-mappen og matematikspil. Men nu når man kan lave matematik når man har dansk, og dansk når man har matematik, er eleverne vil spændte på at arbejde med det. Jeg hører hele tiden "skal vi ikke arbejde med ugeskema??.. skal vi ikke arbejde med ugeskema?!"  og jo det skal vi!

Der har dog været nogle startvanskeligeheder, som der jo altid vil være omkring nye måder at gøre tingene på. Det handlede især om, at forfatterne bag ugeskemaet, anbefalede at sætte motion på skemaet. Her kunne en aktivitet fx være at løbe én gang rundt om skolen, eller hoppe i sjippetov i 5 minutter. Det havde mine elever meget svært ved at styre selv. Jeg forsøgte at ændre det, således at man skulle hoppe 50 gange, og så komme ind. Altså lave aktiviteten mere konkret. I et håb om at de bare skulle have tid til at lære det.
Men hvis jeg skal give en anbefaling til andre, der skal prøve det, så lad være med at sætte den slags aktivitet på skemaet til at starte med. Eleverne var helt vilde "Jeg vil ud og sjippe!" råbte de nogle gange - selvom de LIGE var kommet ind fra frikvarter - det kunne jo ikke gå i længden. Jeg følte i hvert fald at det var unødvendigt kaotisk, og eleverne viste ikke en bedre koncentration og arbejdsindsats når de kom ind fra aktiviteten. Tvært imod.

En anden ting der også var lide mere kaotisk i strukturen, end forventet, var at eleverne hele tiden spurgte om hjælp, i stedet for at spørge en sidekammerat. I starten gik meget af tiden med at gentage mig selv hele tiden til de forskellige elever, når de kom til en opgave de ikke forstod. I stedet for at spørge sidekammeraten, der sad og løste opgaven lige ved siden af, var der en del, der sad og ventede på, at jeg skulle komme og fortælle dem, hvad de skulle gøre. Det er jo selvfølgelig ikke meningen - meningen med ugeskema, er jo at skære en masse spildtid fra, og komme i gang med at arbejde. Hele klassen skal ikke længere sidde og vente på "at læreren bliver færdig med at snakke", men kan komme i gang. Dem der så har brug for hjælp, kan nu få mere af lærerens tid, da han/hun nu ikke skal bruge lige så meget tid, på den traditionelle tavleundervisning, men mere tid sammen med eleverne.

Efter at have været i gang med det i 6 uger nu, kan jeg mærke at eleverne er blevet vant til nogle forskellige ting. En elev sagde i dag højt for sig selv, "Hvilke sider skal jeg lave?... Nå ja!" og så gik hun direkte hen til ugeskemaet og fandt ud af det selv. Det er bare så fedt at opleve, at eleverne selv er i stand til at opsøge løsninger, i stedet for at vente passivt på hjælp.


torsdag den 1. maj 2014

Gangestykker med kop-telefoner

I 2. klasse har vi om gange i matematik. Her har de både arbejdet i bogen, men også med forskellige gange-spil. Et af disse "spil" er en blomst, hvor der på hvert blad er et gangestykke. Når bladet foldes ud, kan man se resultatet af gangestykket.

Med inspiration fra en af eleverne, fandt vi sammen frem til en lille leg, hvor vi får øvet gangestykker.
I en tidligere time i natur/teknik har eleverne, lavet kop-telefoner. En af eleverne fandt sådan en telefon, og da vi var i gang med gange i matematik, fik vi lige kombineret de to værktøjer, til en ny lille leg.
Kop-telefonen brugte de nu til at quize om gangestykker. Eleverne sagde og svarede på gangestykker i telefonen. For eleverne var det svært lige at finde på en masse forskellige gangestykker, så her brugte de Gange-blomsten, for både at finde på gangestykker, men til at tjekke svaret.

Hvis kop-telefonerne er lavet i forvejen, kan jeg se rigtig mange versioner af denne leg i matematik. Giv gerne en kommentar, hvis du har nogle flere idéer.



Planter og ukrudt

I indskolingen arbejder vi i natur/teknik med planter.
Eleverne kender allerede rigtig mange planter, men alligevel blev de meget overraskede da jeg viste dem en film hvor en mælkebøtte "tryller" sig om til en "ønskeblomst" som nogle kalder den.

Filmen fandt jeg på youtube:

Derudover så vi også en film med en ærte, der vokser:
Her snakkede vi om hvad der er for noget der begynder at stikke ud af ærten. Hvad skete der først, hvad skete så osv?
Her havde vi en fælles diskussion om hvad en plante har brug for, for at vokse.
Eleverne fortalte, at først kommer rødderne ud, og bagefter vokser planten op.
Men hvorfor skal planten egentligt have rødder? "Det er for at planten ikke vælter!" mente flere. Det er jo en herlig hverdagsforestilling, men så spurgte jeg, om der mon ikke var andet, som planten skal bruge rødderne til. Her var der flere, der mente, at planten også skal bruge rødderne til at "drikke" vand med.

Nu var det tid til at få noget i hænderne. I skolegården har vi en masse plantekasser - fyldt med ukrudt!. Det fik 1. klasse lov til at gå løs på, for at vi kan komme til at plante noget.
Her var der noget for alle. Nogle gik ihærdig til værks, i at få de store rødder op fra jorden. Nogle havde travlt med at tage alle blade og planterne over jorden. Nogle løb i pendulfart mellem plantekassen og skraldespanden, for at smide det ukrudt væk, som de andre trak op. Nogle rev den jord, der kom frem under al krudtet og undervejs var der også tid til, at undersøge de mariehøns, der dukkede op. Og så var der nogle, der var kreative og fik lavet fine buketter ud af de planter de fik trukket op.

Her er lidt billeder fra den gode solskinsfyldte natur/tekniktime:
Der var MEGET ukrudt der skulle fjernes





Store rødder blev trukket op



Og der blev trukket så meget op, at der kunne blive til en fin buket

Med fælles hjælp fik vi fjernet rigtig meget

Og når man ikke har så store hænder, kan rødderne virke rigtig store. En af eleverne sagde "Selvom at vi er så store, og planterne er så små, er de meget stærkere end os"



Og så fandt vi en masse mariehøns. De blev forsigtigt sat over i en anden plantekasse, hvor der var  en masse planter den kunne bo ved.