I dette forløb har vi hovedsageligt arbejdet med idéudvikling. Ideer kan være svære at finde på. Nogle tidspunkter dukker de bare ikke op, og andre gange får man tusinde.
Eleverne har i dette forløb skulle øve sig i at være kreativ - finde på noget nyt!
Målene for dette forløb
- Arbejdsform: Eleven kan læse og arbejde håndværksmæssigt efter instruktion
- Arbejdsform: Eleven kan planlægge, beskrive og udføre enkle arbejdsprocesser
- Teknikker: Eleven kan navngive og anvende grundlæggende teknikker til forarbejdning af bløde og hårde materialer
- Ideudvikling: Eleven kan udvikle ideer fra hverdagslivet, herunder med digitale værktøjer
- Produktrealiseing: Eleven kan fremstille produkter efter egne ideer
- Evaluering: Eleven kan evaluere egen designproces og eget produkt.
5 minutters med idé-hæfte
I starten af hver undervisningsgang, hen over nogle uger, har eleverne fået 5 minutter til at øve sig på at være KREATIVE - at finde på noget NYT.Jeg havde udvalgt en genstand, som elevene skulle tænke over, hvordan kunne bruges i en ny sammenhæng. De skulle ikke lade sig bremse af farve og størrelse, eller sågar antal. Jeg ville fx præsentere en papirklip. Nu skulle eleverne finde på så mange ideer som mulig, som man kan bruge papirklips til. Den første ide var meget nem - At sætte to stykker papir sammen! Aha! så er vi i gang.
Men hvad nu hvis man havde flere - en halskæde? et armbånd? Nogle elever havde set man kunne bruge dem som ophængnings-dims, nogle vidste man kunne bruge den til at åbne SIM-kort skuffen på mobilen. Og der var masser af idéer i alle retninger.
Hver elev skrev deres ideer ned i et lille hæfte. Måske fandt man på 10 ideer, måske 5, eller måske kun på 2. Det var også fint. Hen over de næste uger, brugte vi kun 5 minutter af timen, og selvom det var meget kort tid, kom der for hver gang flere og flere ideer (med nye ting jeg havde valgt for hver gang).
Efter nogle uger med øvelse i kreativ ideudvikling, skulle de nu finde på hvad man kunne bruge en eller flere filtkugler til. Der var mange forskellige forslag. Den elev med flest forslag, havde 17 forskellige ideer til hvad man kunne gøre, hvis man havde nogle filtkugler. Sådan, så havde vi et udgangspunkt.
Værksteder
Nu skulle vi i "ide-udviklings-camp". Vi kender alle det med, at vi fx lugter noget, og pludselig kommer i tanke om noget helt andet. Med inspiration fra dette, lavede jeg 6 forskellige værksteder, med en opgave, der forhåbentligt ville sætte nogle tanker og idéer igang. Værkstederne var henvendt til forskellige måder at arbejde på, og ville forhåbentlig gøre, at forskellige elever ville komme til et værksted der inspirerede dem. Eleverne skulle mens de var ved de forskellige værksteder, løbende prøve at se om de fik nye ideer til, hvad de kunne bruge filtkugler til.Værksted 1: Sanseværksted med sansekasse. Eleverne skulle mærke og snakke om former og strukture
Værksted 2: Bevægelse. Eleverne skulle gå en tur og snakke om ting de så, der inspirerede dem.
Værksted 3: Tempo og videreudvikling. Hver elev i gruppen skulle skrive en ide på et papir og sende den videre til næste mand. Næste person skulle skrive en ny ide ned, ved at lade sig inspirere af det der i forvejen stod. Hver person i gruppen blev lidt presset, fordi der er nogle der sidder og venter.
Værksted 4: Materialer. Gruppen fik nogle forskellige materialer at røre ved. Forskellige strukturer, farver, mønstre, stof, bånd osv.
Værksted 5: Inspirationsbilleder. Eleverne skulle søge på nettet efter "genbrug" og "smykker". Her kom der et væld af billeder frem, som mange elever var meget inspireret af
Værksted 6: Tænkeværksted. Eleverne skulle lige finde ro og tænke over de idéer de havde indtil videre. Fortælle hinanden dem, og delvist planlægge om de var mulige at lave.
Efter vi havde været alle værkstederne igennem, fik de 10 minutter til at skrive så mange ideer som muligt ned. Denne gang var der nogle, der fik 40 ideer - og vidst også en der fik 60 ting skrevet ned!
Her er lidt billeder fra værkstederne.
Vådfiltning
Gangen efter skulle vi vådfilte en masse filtkugler.
Vi skulle have styr på arbejdsprocessen, adskille de våde områder med de tørre områder, og vide hvornår man var færdig. Her skulle der være styr på arbejdsformer og teknikker.
Produktrealisering og evaluering af processen
Gangen efter igen var vi klar til at produktrealisere vores ideer. Vi havde idéerne stående i hæftet, filtkuglerne klar, og nu skulle vi se hvad de kunne lade sig gøre. Hvis man ikke havde fået lavet så mange filtkugler, var det blot et benspænd for at udvælge en ide, hvor det kunne lade sig gøre med hvad man havde.
Når ideen var valgt, skulle de lave en skitse, for at finde ud af hvad der præcist skulle laves, og hvor mange der skulle bruges. Nogle elever ville gerne bare gå i gang, men jeg synes det var vigtigt, først at planlægge sit produkt, inden man lavede det, for at få det diskuteret med mig - her kunne jeg evaluere på, om eleven var i stand til at forklare processen og i stand til at udvælge materialer og metoder, for at realisere sit produkt.
Nogle kunne lynhurtigt gå i gang, hvis der var styr på materialeforbrug og teknikker, andre skulle ledes i en anden retning.
De elever der havde svært ved processen om produktrealiseringen, ville få nogle konkrete vejledninger til at komme i gang.
Skitsefasen var et rigtig godt redskab som evaluering af forløbet.
Her er nogle billeder af de færdige produkter, der stolt blev stillet frem til fotografering.
Her er nogle billeder af de færdige produkter, der stolt blev stillet frem til fotografering.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar