onsdag den 27. november 2013

Mere geometri i indskolingen

Kreative kreationer fra indskolingen

Det helt store hit i geometriforløbet, har været at konstruere mønstre/tårne/landskaber med geometriske brikker. Her er billeder af dem som jeg har nået at tage billeder af:




Skulpturforløb

I billedkunst har 4. klasse arbejdet vi med et skulpturer-forløb.
I forløbet har vi arbejdet med at
  • Lære at der findes forskellige typer skulpturer (formet, sammensat og udhugget)
  • Lavet formede, udhuggede og sammensatte skulpturer, og herigennem få materiale-kendskab
  • Set på kendte og mindre kendte skulpturer af kunstnere
  • Lære at bruge begreber til at beskrive skulpturer
    • Herunder har vi arbejdet med tillægsord - som er gode til at beskrive skulpturer
    • Snakket om sokler (som mange skulpturer har)
    • Snakket om linjer og bevægelse i skulpturer

De startede med at se en præsentation af en masse kendte og ukendte skulpturer. Her var der mange der havde en masse at fortælle om skulpturer de selv har set osv.
Klik på billedet for at se præsentationen

Den sidste del af præsentationen var en masse papir-skulpturer som forskellige kunstnere har lavet. Dette var til stor inspiration, der endte ud i en masse kreative skulpturer, som klassen lavede og fik taget billeder af:




Ugen efter lavede formede skulpturer af ler. 
For at undgå at alle eleverne lavede askebægre, fik de et benspænd. De skulle vælge et inspirationsbillede fra en billedbank jeg havde. Denne billedbank bestod af tilfældige motiver jeg havde fundet og lamineret. Fx designerhuse, folk der danser, et træ med fiskeøje-perspektiv, nerveceller, et underligt mønster mm.
Her fik eleverne af vide, at det IKKE skulle ligne noget på billedet, men at de kunne lade sig inspirere af dem. 
(Når disse skulpturer er blevet brændt og jeg får taget billeder af dem, vil de også komme på)

Timen efter igen lavede vi igen sammensatte skulpturer. Denne gang af materialer fra naturen som vi var ude og samle. Dette endte ud i følgende produkter:



Herefter var det tid til de udhuggede skulpturer. Her havde klassen først fået til opgave at indsamle en masse mælkekartoner, som jeg støbte gips i. Det tager lidt tid at få blandet og støbt gipsen, men så er der også materialer til flere gange i billedkunst, da det tager lidt tid for eleverne at skære i den.
- og der var kun 2 elever der skar sig i hånden med værktøjet, så det begyndte at bløde :)




fredag den 8. november 2013

Geometri i indskolingen

Eleverne i mine aldersintegrerede indskolingshold, er begyndt på geometriemne. Her har vi snakket om at vi simpelt kan finde ud af hvad den geometriske figur hedder... Har den fore kanter - er det en firkant... Har den tre kanter, er det en trekant... Har den seks kanter, er det en sekskant.


For at fange eleverne, har jeg planlagt at de skulle prøve forskellige "legeaktiviteter" med geometriske former. Den første er her simpelthen bare at lægge brikkerne rigtigt på. Det kan være svært lige at få det til at passe helt, men der er mange elever, der kan sidde, overraskende længe, og koncentrere sig om at få arket lavet færdigt.









De samme brikker skal bruges til den næste aktivitet, som jeg lige skulle introducere lidt grundigere, inden de kunne gå i gang.
Jeg havde lavet et A3 ark, med felter så store at brikkerne kan ligge på dem. Du kan få dette ark lige HER helt klar til print.
Holdet sad i halvcirkel omkring mig, hvor alle kunne se jeg lagde fire forskellige brikker på først. Nu spurgte jeg "Hvis brikkerne ligger sådan her, hvilken slags brik skal så være den næste". Her var der mange forskellige svarmuligheder. Nogle tænkte at jeg skulle lægge en ny farve på, andre tænkte jeg skulle lægge en af de geometriske former på, som jeg ikke havde i forvejen. Det er alt sammen svar som er rigtige - men jeg ledte dog efter at de skulle gentage mønstret, så jeg spurgte om var flere, der havde lyst til at sige, hvad man ellers kunne lægge på. Her var der så en, der forslog om man ikke tog den første brik igen, den anden brik igen, den tredje brik igen osv. osv.
Da jeg lagde brikkerne op i den rækkefølge, var alle med på hvad det gik ud på, og så kunne de gå igang:










Efter at eleverne havde lavet en af disse mønstre, blev de mere og mere kreative:







Kreativiteten stoppede ikke der:







En anden aktivitet eleverne også er vild med, er at arbejde med polygonerne som de allerede kendte fra SFO´en:



onsdag den 6. november 2013

Efterårs skattejagt


Disse ting har jeg fundet rundt omkring på skolens område og tapet dem på noget pap. Dette skal bruges som vejledning til eleverne, der skal gå ud på skattejagt og finde de samme ting. Blade, grene, bær, nødder, græs, blomster og skrald.

Og her er billeder af det som eleverne samlede:






Selvom jeg havde lavet et fælles "skattekort" til eleverne de skulle kigge efter, var det ikke alle, der helt forstod, at de skulle finde én af HVER ting. Mange fandt i stedet én ting, rigtig mange gang... fx var der nogle, der synes det var sjovt at finde store sten, andre fik kun samlet én slags blade ind, og en anden gruppe havde fundet en hel spandfuld skrald - men så fik vi da ryddet lidt op på skolens område... og vi fik en lille fin sten-skulptur :)




Blandede billeder fra min undervisning

Her lavede eleverne i matematik en spilleplade med tilhørende spørgsmålskort




 En dag vi var ude i matematik, var der en elev, der lige skulle lære, hvordan man skriver 4-taller. Det var ikke lige til at finde ud af, hvor man skulle starte henne af, hvornår man skulle løfte blyanten og hvilken vej den i det hele taget skulle vende. Derfor gik vi lige 4-amok og skrev 4-taller på alt det sand der lå på jorden.


Her spiller eleverne krig. Når vi har fået helt styr på kortene, hvilke der er højest og lavest, kan vi prøve med "plus-krig" og "minus-krig". Dvs. hver spiller trække to kort, lægge dem sammen (eller trækker dem fra hvis det er minus-krig) - den med det højeste resultat vinder.



Halloween i billedkunst. Eleverne klippede efter skabeloner og hægte dem op i klasselokalet.