onsdag den 10. september 2014

Natur/teknik og sæbebobler


Som omstart i natur/teknik på mellemtrinnet, skulle jeg bruge nogle forsøg, der ville fange mine nye elever, og overbevise dem om, at natur/teknik er sjovt og spændende, og ikke keeedeligt som nogle gav udtryk for.
Jeg måtte ty til skrappe midler... Sæbebobler! hvem bliver ikke glad af sæbebobler? ... mine elever gjorde i hvert fald.

Jeg var faldet over nogle spændende opgaver på www.naturfagsdiplom.dk som har mange åbne opgaver, der er bygget om omkring den naturvidenskabelige arbejdsmetode. Et af dem er forløbet om Sæbeboblerne. Log ind med UNI-login og vælg "se/start forløb" i højre side. Her vil du få en masse forløb frem.

Eleverne sad i grupper og havde fået til opgave at lave mindst 4 forskellige slags sæbeboble-blæsere af piberensere. Her er billeder af de forskellige idéer eleverne have.

Grupperne havde mange forskellige forslag, og det var fantastisk at se, hvor kreative og idérige de kunne være.

De havde først tegnet nogle gode skitser.De fleste grupper startede selvfølgelig med at lave en rund. Deres hverdagserfaring, måtte have sagt dem, at sådan ser en sæbeboble-blæser ud.
Men... "Kan man lave nogle der ser anderledes ud" og ja, der var masser af forslag.


Undervejs når eleverne fik lavet dem, ville jeg have dem til at lave hypoteser. Hvad tror de der sker, når de bruger den?
Jeg spurgte om boblerne nu ville være firkantede, trekantede og hjerteformede?
Det var eleverne jo selvfølgelig godt klar over at de ikke ville. Men hvad tror de så?

Eleverne der lavede ovenstående, havde forskellige hypoteser om, hvad der ville ske med de her "dobbelt-blæsere". Eleverne diskuterede. Nogle mente de ville starte som to bobler, der ville gå sammen til én. Nogle troede at der ville komme to forskellige. og nogle troede ikke at de ville virke.

Der var rigtig mange forslag til hvordan de kunne se ud. Små huller, store huller, kendte og ukendte forme og der var langt mere end 4 forslag som jeg havde sagt de skulle lave.Og så var der selvfølgelig også en gruppe, der også havde lavet en masse forskellige... runde. :)
"Har i lavet mindst 4 forskellige?"
"Ja prøv at se..!.. En rund.. og en dobbelt rund... og en aflang rund!"
Det var jo vældig fint alt sammen, men jeg kunne ikke lade være med at grine lidt. Efter jeg havde presset dem på deres kreativitet, fik de også lavet nogle, der var endnu mere forskellige..

Så var det tid til at afprøve modeller og hypoteser.

Og så var der en spiralformet, der lavede en stor boble 
Ja den runde virkede i hvert fald..
Og en 8-tals formet, der virkede nogle gange.


Og her var en rigtig god sæbeblanding, der kunne lave mange bobler i streg.


Og en elev, der opdagede at man også kunne lave det med hænderne

Og pludselig var der en sæbebobbel der landede på græsset. "Hvordan kan det være, at dén ikke springer?". Her var der en elev der hurtigt sagde "Det tror jeg er fordi græsset er vådt".


Og jeg synes jo det var fint at få en masse oplevelser, bruge sin hverdagserfaring, afprøve hypoteser, ændre modeller hvis de ikke virker, snakke årsag og virkning, uden at eleverne egentlig opdager, at vi faktisk bruger en naturvidenskabelig arbejdsmetode.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar